Professor: Tag børnene med i haven og kom kræsenheden til livs

Ifølge Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama, er det ikke for sent at anlægge en børnevenlig køkkenhave i august. Foto: PR.

Ifølge professor forsvinder kræsenheden, når børnene selv får lov at gro deres grøntsager. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august – forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Når børnene selv for lov at gro deres egne grøntsager, forsvinder kræsenheden. Det fortæller Karen Wistoft, der er professor og har forsket i skolebørn og haver i mere end ti år. Foto: PR.
Når børnene selv for lov at gro deres egne grøntsager, forsvinder kræsenheden. Det fortæller Karen Wistoft, der er professor og har forsket i skolebørn og haver i mere end ti år. Foto: PR.

Fra små frø, der nænsomt plantes i mulden, til store squash og mørkerøde rødbeder. Det er en spændende proces for børn at være med i haven, men ifølge professor giver havearbejdet børnene meget mere end læring om væksten fra frø til grøntsag – det kan nemlig også mindske kræsenheden.

– I de ti år, jeg har forsket i skolebørn og havearbejde, har jeg set det ene positive resultat efter det andet. Kræsenheden forsvinder fuldstændigt, for børnene – selv de mest kræsne af dem – elsker at spise det, de selv har dyrket. Den stolthed de føler ved at have dyrket grøntsagerne selv, er helt unik, fortæller Karen Wistoft, der er professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet og står bag projektet Haver til Maver.

Lad børnene stå for det selv

Ifølge Karen Wistoft er det dog afgørende for resultatet, at du lader børnene selv passe og bestemme over køkkenhaven.

– Der er stor forskel på at inddrage og involvere. Børnene skal ikke bare inddrages i havearbejdet, de skal involveres i beslutningsprocesserne fra start. De skal have lov at bestemme, hvad de vil dyrke, selv have ansvaret for at passe køkkenhaven, være med til at høste og lave maden af grøntsagerne og selv have lov at servere den, mener hun og tilføjer, at man som forældre selvfølgelig kan guide barnet i, hvordan køkkenhaven plantes og passes bedst muligt.

– Fra barnet er en otte-ti år og op kan de faktisk klare det hele selv. Så jeg vil råde til, at man som forældre nøjes med at rådgive dem løbende. Spørg ind til, om de har husket at vande deres planter i den her uge, eller om de har husket at tjekke for ukrudt. Hjælp dem på vej, men overlad hovedansvaret til barnet. Det er afgørende, hvis det skal skabe ejerskab, stolthed og dermed afhjælpe kræsenheden. Alle børn har lyst til at smage og spise de retter, de selv lavet med grøntsager eller krydderurter fra deres egen have.

Anlæg køkkenhaven i august

Vil du mindske børnenes kræsenhed, er det heldigvis ikke for sent at anlægge køkkenhave, selvom sensommeren snart er over os. Det fortæller Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama.

– Særligt grøntsager kan man sagtens plante i starten af august og så nå at høste, inden sæsonen er slut. Gå efter grøntsager, der vokser hurtigt og trives med det køligere vejr her i sensommeren. For børnene er det også en fordel, da der så er kortere ventetid fra såning til høst, og samtidigt er de også lette at passe, så de kan klare det selv.

Arne Persson giver her en liste over børnevenlige grøntsager, der kan plantes i august:

  • Bolsjebeder: Børn er ofte vilde med farverne på bolsjebeder, og de er nemme at bruge i madlavningen.
  • Spinat: Spinat er god at dyrke i efteråret, da den udvikler sig bedst under de køligere temperaturer. Spinat er desuden en af de grøntsager, som børn oftest er kræsne over for, så her kan det hjælpe at lade dem dyrke den selv.
  • Krydderurter: Persille, dild og andre krydderurter er gode for børnene at eksperimentere med i madlavningen.
  • Radiser: Radiserne kan allerede høstes efter 4-6 uger. De får en flot farve og er gode til børnenes madpakke.

Plantorama

Be the first to comment

Leave a Reply