Tilbud om gratis HPV-vaccination bør være lige for piger og drenge

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker ønsker lige muligheder for drenge og piger. Foto: Tomas Bertelsen

Drengene bør have de samme muligheder som pigerne for at få den gratis vaccine, der forebygger flere former for kræft.

Efter sommerferien kan drenge, som fylder 12 den 1. juli i år eller senere, blive gratis vaccineret mod HPV. Det står klart, efter den nyudnævnte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fredag underskrev en ny bekendtgørelse. I Kræftens Bekæmpelse er der begejstring over, at drengene kommer med i vaccinationsprogrammet og ligesom pigerne tilbydes gratis vaccination mod HPV-relaterede kræftformer.

– Samtidig er vi glade for, at ministeren har bedt om at få undersøgt muligheden for, at flere drenge kan få den gratis vaccine. Pigerne har længe haft mulighed for at blive vaccineret gratis, fra de fylder 12 år og til de bliver 18. Sådan bør det også være for drengene, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

– Der bør være lige muligheder for drenge og piger – af hensyn til den enkelte, og fordi det samfundsmæssigt er forsvarligt og fornuftigt at sikre hele årgange af begge køn beskyttelse mod HPV-relaterede sygdomme, siger Jesper Fisker.

Han forventer, at sundhedsministeren når frem til samme konklusion.

– Den nye socialdemokratiske regering har meldt ud, at den har bekæmpelse af ulighed som en af sine mærkesager. Og lige netop i denne her sag er der ulighed. Der er ulighed mellem de to køn, og der er social ulighed, fordi forældre til drenge, som ikke er omfattet af den gratis vaccine, i øjeblikket selv må betale for den. Det er ikke alle, som har råd til det, siger Jesper Fisker.

Effekter af vaccinen

HPV overføres ved seksuel kontakt, og drenge kan blive smittet ligeså vel som piger kan. HPV kan i værste fald udvikle sig til kræft.

HPV-vaccinationen beskytter effektivt mod livmoderhalskræft, kræft i skeden og ydre kønsorganer, analkræft samt kønsvorter. Der er desuden en stærk formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mod peniskræft og mundsvælgkræft. Sidstnævnte sygdom rammer især mænd, og der er i de seneste 10 år sket en fordobling i antallet af tilfælde.

Kræftens Bekæmpelse håber, at mange drenge og deres forældre vil tage imod tilbuddet.

– Jo større en andel af en generation, der er vaccineret, jo bedre er de unge beskyttet mod HPV-relaterede kræftformer, fastslår Jesper Fisker.

Tilbuddet om den gratis vaccine gælder i sin nuværende form kun drenge, som fylder 12 år den 1. juli eller senere. De kan få vaccinen hos deres læge fra 1. september.

Kræftens Bekæmpelse

Be the first to comment

Leave a Reply